Güney sınırlarımız ve bu sınırlarımıza komşu bölgelerimizi biliyorsunuz terörist ve casus kaynıyor. Bu bölgelerimizde değil halkın güvenliğini silahlı kolluk kuvvetlerimizin güvenliğini bile sağlayamıyoruz. Suriye ile sınırlarımız adeta yolgeçen hanıdır. Zeytinyağından mazota, çalınmış araba kaçakçılığından uyuşturucuya kadar her türlü melanet Erdoğan liderliğinde AKP iktidarı döneminde gerçekleşmektedir.

Bu değerlendirme yalnızca bu köşenin sahibine ait değildir. Yabancı basın, hatta AKP’yi işbirlikçi ve taşeron olarak kullanan emperyalist ülkelerin basınında bile bu değerlendirmenin arkasını dolduracak bir kamyon yükü veriyi her gün bulmanız mümkündür.

İki yılı aşkın süredir ABD’nin emir ve direktifleri gereğince 400 yıl beraber yaşadığımız, ortak tarihi ve kültürel değerlere sahip olduğumuz Suriye’ye terör ihraç ediyoruz ve bu komşumuzla vekaleten savaşıyoruz.

Güney bölgelerimizde oluşturulan bu savaş hali ve istikrarsızlık ortamı sanırım yavaş yavaş ülkemizin diğer bölgelerine de yayılma emaresi gösteriyor. Bu konudaki en son gelişmeleri Trabzon’dan alıyoruz.

Trabzon’da çok ciddi bir hareketlilik var. Şehir casus kaynıyor. Nedeni ise Almanya’nın Afganistan’da Uluslararası Güvenlik Yardım Kuvveti ( International Security Assistance Force ) içinde görev yapan askerlerini, silah ve malzemesini Trabzon üzerinden geriye çekecek olması.

Almanya bu geri çekilme için, limanı, havaalanı ve diğer özellikleri nedeniyle Trabzon’u ara lojistik üs olarak belirlemiş. Bu konuda çalışmalarını tamamlamış hatta Trabzon’da irice bir otelin tamamını şimdiden 2,5 yıllığına kiralamış bile!

Almanya’nın şu anda Afganistan’da asker ve polis olmak üzere yaklaşık toplam gücü 5350 kişidir. Ayrıca Aralık 2001’den beri Afganistan’da olduğu için askeri ağırlıkları, silah, malzeme ve cephanesi vardır. Yapılan açıklamaya göre bu güç ağırlıkları ile beraber önce havayolu ile Trabzon’a buradan da deniz yolu ile Almanya’ya gönderilecektir. Bu planlama bu işten biraz anlayan bu köşenin sahibi için inandırıcı değildir.

Trabzon en kötü seçenek

Afganistan’ın başkenti Kabil ile Trabzon arası 2700 km, Trabzon ile Almanya’nın ortalama en uzak noktalarına hava yolu ile mesafe ise 2500 km’dir. Almanya geri çekilirken yolun yarıdan fazlası olan Trabzon’a kadar hava yolu ile geldikten sonra buradan deniz yoluna geçmesi mantıklı değildir. Çünkü deniz yolu intikali Almanya’nın kuzeyine Hamburg veya Bremen gibi limanlarına olmak zorundadır. Bu da Almanya’nın örneğin Stuttgart ve Frankfurt gibi şehirlerine intikal ettirilecek askeri ağırlıkları için üçüncü uzun bir kara yolu intikalini gerektirir. Eğer Kabil’den hava yolu ile direkt olarak Almanya’ya gidilse askeri ağırlıkları nereye gidecekse oraya götürmek mümkün olabilecektir.

Hayır, yolun yarısını denizden dönmek istiyoruz “ Çocuklar çok yoruldular biraz dinlenip deniz havası alsınlar ” diyorlarsa ona da saygımız var ama Trabzon’dan daha iyi seçenekler mevcut.

Bunlar; Karaçi-Pakistan, Hayfa-İsrail, Batum-Gürcistan ve İskenderun-Türkiye’dir.

Bu seçeneklerden Karaçi, Almanya’ya daha uzun bir denizden intikali gerektirmesine rağmen Trabzon seçeneğine kıyasla daha kısa hava yolu ( 1130 km ) mesafesine sahiptir.

Tüm seçenekleri masaya yatırır, maliyet, güvenlik ve limanların/ havaalanlarının imkanlarını ve hinterlantlarını analiz ettiğimizde Almanların Afganistan’dan geri çekilme için kullanabilecekleri en yer olarak karşımıza İsrail’in

Hayfa limanı çıkmaktadır. Hayfa-Hamburg, Trabzon-Hamburg’a kıyasla bir gün daha kısadır.

Hayır, biz İsrail’i bazı nedenlerden dolayı kullanmak istemiyoruz derseniz size Gürcistan’ın Batum limanını tavsiye ederim. İmkanları, güvenliği, halkının bu faaliyete dostça bakışı ve maliyetinin düşüklüğü açılarından Trabzon’dan kat kat daha iyidir.

Hayır, onu da istemiyoruz. Biz illa Türkiye gibi bir NATO ülkesi olsun diyorsanız İskenderun limanı alternatifi her bakımdan Trabzon limanı ile kıyaslanmayacak kadar bu iş için biçilmiş kaftandır deriz.

Bu işin içinde başka iş var

Hayır, onu da beğenmedik, mutlaka Trabzon’u istiyoruz derseniz, bizde bu işin içinde başka bir iş var deriz!

Esasında görebilen için durum çok açıktır. ABD ve İsrail bir bahane yaratarak ve punduna getirerek İran’a müdahalenin peşindedir. Böyle bir müdahalede Trabzon limanı ve Karadeniz kritik bir öneme haizdir. Sorun maliyet, güvenlik ve geri çekilmenin daha kolay yapılabilmesi meselesi değildir. ABD ve NATO, Alman askeri gücünün Afganistan’dan çekilirken kullanacağı lojistik üs bahanesi ile Trabzon’a yerleşmeye ve Karadeniz’e girmeye çalışmaktadır. İşte bunun için Rus ve İran istihbarat örgütleri Trabzon’da neler olduğunu görmek ve hangi dolapların çevrildiğini anlayabilmek için buralarda cirit atmaktadır.

Ağırlıklarıyla da olsa 5350 kişinin Afganistan’dan Almanya’ya intikalinde kullanılacağı ifade edilen Trabzon’da bu faaliyetler için bir otelin 2,5 yıllığına kiralanması çok uzun değil midir? Yazık değil mi Alman vergi mükelleflerinin parasına? Almanya’da yaşayan ve vergi mükellefi olan Türkler ne diyor bu işe?

2,5 yıl! Bu sürede 200 bin kişilik bir istila ordusu bile tahliye edilebilir. Desenize hesap başka!

Aklınıza geliyordur, Türk Silahlı Kuvvetleri bu konuya ne diyor? Gıgını bile çıkaramaz! Çünkü Ergenekon, Balyoz ve Casusluk gibi operasyonlar bunun için var ve devam ettiriliyor.

Dz.Kur. Alb Ali Türkşen’in “ Kardak’ta Kahraman Hasdal’da Esir “ ve Kur. Alb İkrami Özturan’ın “ ELVEDA “ ( Elbirliğiyle Vatanında Esir Düşürülen Askerler ) kitaplarını size okumanız için öneririm.

Saygılar sunarım.

Türker Ertürk

Loading

Sosyal Medyada Paylaşın...