Geçtiğimiz Pazar günü ABD Savunma Bakanı Leon Panetta Çin’in 450 mil güneyinde bulunan Vietnam’a ait Cam Ranh Limanı’nı ziyaret etti. Bu ziyaretin Asya-Pasifik Bölgesinde her geçen gün biraz da büyüyen ABD-Çin rekabeti açısından sembolik bir önemi var.

Güney Çin Denizi’nde bulunan Cam Ranh derinlikler açısından büyük tonajlı gemilerin kullanımına müsait bir liman olup Vietnam savaşı sırasında ABD gemilerinin ana üssü olarak kullanılmıştır. Leon Panetta burada yaptığı açıklamada ABD Deniz Kuvvetleri ( Savaş gemileri ve denizaltılar ) unsurlarının yüzde 60’nın 2020’ye kadar Asya-Pasifik Bölgesinde konuşlandırılacağını söylemiştir.

Bu konuşlanma Çin için yapılmaktadır. Çünkü Çin küresel olarak ekonomik ve askeri güç olma rotasında hızla ilerlemektedir. Çünkü 30 yıl önce ABD ekonomisi Çin ekonomisinin 15 katı büyüklüğünde iken çok yakında Çin ABD’yi geçecektir. Bu gidiş ABD’nin tek kutuplu dünya düzeninin sonu olacaktır. İşte bu nedenle ABD tarafından Çin’e karşı soğuk savaş başlatılmış bunun resmi açıklaması geçen yılın sonunda ABD Başkanı Obama tarafından yapılmıştır.

Stratejileri aynı

Soğuk savaş ABD’nin başını çektiği Batı Bloku ( NATO ) ile Sovyetler Birliği’nin başını çektiği Doğu Bloku ( Varşova Paktı ) arasında 1947’den 1991’e kadar devam eden siyasi, ekonomik ve askeri gerginliğin adıdır. ABD tarafından kuşatılan ( NATO, CENTO, Yeşil Kuşak ) ve silahlanma yarışına sokulan Sovyetler Birliği bu soğuk savaş sonucunda iflas etmiş, parçalanmış, küresel güç olma konumunu kaybetmiştir. Bunun doğal sonucu olarak da Doğu Bloku dağılmıştır.

ABD’nin Çin’e karşı uygulayacağı soğuk savaş stratejisi jeopolitik ve teknolojik farklılıkları saymaz isek genel olarak Sovyetler Birliği’ne karşı uygulananla aynı olacaktır. Yapılan/yapılacak ittifaklarla Çin coğrafi olarak rakip ülkelerle kuşatılacak, ekonomik olarak gelişmesini ve büyümesini engelleyici tedbirler alınacak, hassasiyetleri ( etnik farklılıklar ve gelir bölüşümündeki adaletsizlik ) kaşınacak ve istismar edilecek, silahlanma yarışı içine sokularak kaynaklarını israf ettirmeye ve ekonomik iflasa sürüklenmesine çalışılacaktır.

Gerçekten de Çin, Sarı Deniz, Doğu Çin Denizi ve Güney Çin Denizi’nde kuzeyden güneye doğru Japonya, Güney Kore, Okinova, Tayvan, Filipinler ve Vietnam ile yakından kuşatılmış durumdadır.

Malezya Yarımadası ile Endonezya’ya bağlı Sumatra Adası arasındaki 805 km. uzunluğundaki Malakka Boğazı Çin için hayati öneme haizdir. Bu boğazın kapatılması durumunda Çin ekonomisi kendisini bir ay bile idame edemez. Çünkü Batı’dan ve özellikle Basra Körfezi’nden gelen ham petrolü taşıyan deniz trafiği buradan geçmek zorundadır. Burasını kapamak ABD Deniz Kuvvetleri için çocuk oyuncağıdır.

Gerekirse darbe yapılacak

Şu anda ABD, Çin’i kuşattığı ülkelerdeki askeri gücünü artırmaya çalışmaktadır. Bunun gereği olarak bu ülkelere askeri yardımda ( Türkiye ve Yunanistan’a Soğuk Savaş döneminde yaptığı gibi ) yapmaktadır. Bunun diğer bir anlamı da şudur; Bu kuşakta ABD karşıtlarının iktidara gelmesi engellenecek eğer gelirse devrilmesi için ‘’ Güler yüzlü demokrasi operasyonları ‘’ yapılacaktır.

Ayrıca ABD bu yakın kuşağın arkasında daha uzakta Singapur, Endonezya, Avustralya ve Yeni Zelanda ile ikinci kuşağı da oluşturmuş ve buralara askerlerini yerleştirmiştir.

ABD’nin Çin’e karşı başlattığı bu soğuk savaşta en önemli askeri gücü Deniz Kuvvetleri’dir. Ekonomik zorlukları, yüksek borç stoku ve bütçe sıkıntıları nedeniyle askeri harcamalarında kısıntı yapmasına ve askeri birliklerinde indirime gitmesine rağmen Deniz Kuvvetleri’nde bir azaltma asla düşünülmemektedir.

Kuşatmayı yarmak

ABD’nin Çin’i doğudan ve güneyden müttefikleriyle ve donanması ile kuşatmasının nedenleri; Çin’in deniz gücü olmasını engellemek, açık denize çıkışını kontrol etmek ve istediği anda ekonomik olarak boğazını sıkmaktır. Çin’in bu kuşatmayı yarması için etrafında tesis edilmeye çalışılan kuşakta müttefikler edinerek gedik açmasına ve her şeyden önemli olarak çok kuvvetli bir donanmaya ihtiyacı vardır. Çin durumun farkında olup hızla büyük bir deniz gücü oluşturmaya çalışmaktadır. Çin’in ilk uçak gemisi Şi Lang ( Varyag ) bu çalışmanın bir sonucudur.

Çin askeri amaçlı uzay programını da hızla geliştirmektedir. Bunun amacı ABD’nin Asya-Pasifik bölgesindeki hareket serbestisini kısıtlamaktır. Bu program sayesinde elde edeceği keşif ve izleme imkanı sayesinde ABD Deniz Kuvvetleri’ne ait uçak gemisi gruplarını yakından izleyecek muhtemel bir çatışma durumunda balistik füzelerle vuracaktır. Dongfeng 21D ( Anti-Ship Ballistic Missile ) gemilere karşı atılan balistik füze bu nedenle Çin tarafından üretilmiştir.

ABD Çin etrafında oluşturmaya çalıştığı bu kuşatmayı çepeçevre yapabilmek için Rusya’yı yanına almak istemektedir. Eğer bunu başarırsa Çin’in hiç şansı olmaz. Çin’in Rusya ile ilişkilerini geliştirmesi ve ortak tatbikatlar planlaması ve icra etmesi bu gelişmenin önünü kesme gayretleridir.

Çin etrafındaki kuşatmayı yarmak için projelerini birbiri ardına geliştirmektedir. Çin’den Avrupa’ya Demir Yolu Köprüsü ( China’s Land Bridge to Europe ) ve Çin-Türkiye Hızlı Tren Yolu ( The Chine-Turkey High Speed Railway ) projeleri ekonomik gerekçeler yanında kuşatmayı ABD kontrolünde olmayan iç hatlardan yarma girişimleridir.

Satranç bütün hızıyla devam etmektedir. Merak etmeyin bu soğuk savaş bir önceki kadar uzun sürmeyecek.

Saygılar sunarım.

Türker Ertürk

Loading

Sosyal Medyada Paylaşın...