Rusya Genelkurmay Başkanı Nikolay Makarov ‘’ ABD ile Avrupa Füze Savunma Sistemi üzerinde anlaşamadık. Eğer bu konudaki diyalog girişimlerimiz reddedilirse Rusya sistemin unsurlarına karşı önleyici saldırı için hazırdır. ‘’ diyor.

Yakın bir gelecekte size karşı bir saldırıda bulunma olasılığının çok yüksek olması ve bu saldırı olmadan önce sizin saldırıya geçip karşı tarafı etkisiz hale getirmenize önleyici saldırı denmektedir. Bu doktrin Irak’a saldırı için ABD tarafından, 1981’de Irak’ta ve 2007’de Suriye’de bulunan nükleer reaktörlere karşı hava taarruzu yapan İsrail tarafından kullanılmıştır.

Rusya’nın önleyici saldırı yaparım dediği füze savunma sisteminin unsurlarından ABD’ye ait radar Türkiye’de Kürecik/Malatya’da konuşlandırılmış, önleyici füzeler ise Romanya ve Polonya’ya konuşlandırılacak, sistemin komuta merkezi de Almanya’da olacaktır. Avrupa Füze Savunma Sistemi tüm unsurları ile 2020’ye kadar faaliyete geçecektir.

Romanya ve Polonya’ya yerleştirilecek önleyici füzeler henüz ortada yoktur. Onlar gelene kadar açık, Rusya’yı kuşatacak şekilde Kuzey Buz Denizi, Barent Denizi, Baltık Denizi ve Karadeniz’de rotasyonel olarak görevlendirilecek Aegis Savaş Sistemine ve SM-3 (RIM-161 Standart Missile) füzesine sahip ABD Deniz Kuvvetleri’ne ait Ticonderoga sınıfı kruvazörler ve Arleigh Burke sınıfı muhripler ile kapatılacaktır. Size bir sır vereyim; bu Karadeniz konusu gelecek günlerde ABD tarafından gündemimize getirilecektir. Sadece zamanlamayı kolluyorlar.

Rusya ve İran Füze Savunma Sistemi’nin hedefidir.

19-20 Kasım 2010’da Lizbon’da yapılan NATO zirvesinden sonra Türkiye’de konuşlandırılmasına karar verilen ve Kürecik’te faaliyete geçirilen radar iki ülkeyi hedef almıştır. Bunlar Rusya ve İran’dır. Aksini iddia edene kargalar bile güler, hatta zekasından şüphe edilir.

Avrupa Füze Savunma Sistemi konusunda ABD ve Rusya anlaşamamaktadır. Rusya bu sitemi kendisi için tehdit olarak görmektedir. ABD ise sistemin Rusya’ya karşı olmadığını söylemesine rağmen Rusya ikna olmamaktadır.

Aklınız şu soru gelebilir, mademki bu bir füze savunma sistemidir Rusya nasıl olurda bunu kendisine karşı bir tehdit olarak görmektedir?

Soğuk savaşın bitimi ve Sovyetler Birliği’nin dağılması sonucu ortaya çıkan Rusya artık küresel güç değildir ama irice büyüklüğünde bir bölgesel güç olarak nükleer silah kapasitesi vardır ve dolayısıyla nükleer caydırıcılığa sahiptir.

Rusya için nükleer caydırıcılık küresel güç olan ABD karşısındaki en önemli savunma dayanağıdır. Bugün Rusya ABD’nin bölgesel emperyal politikalarına direnebiliyorsa bunu büyük oranda sahip olduğu nükleer caydırıcılığa borçludur.

İsmi savunma esas amacı saldırı

Fakat bir ülkenin sadece nükleer silaha sahip olması nükleer caydırıcılığı da beraberinde getirmez. Bu nükleer silahları hedef ülkelere atabilecek füzelere sahip olması da gerekir. Diyelim ki o da var, yeter mi? Yetmeyebilir. Eğer birileri çevrenizde bir sistem kurup sizin atacağınız füzeleri daha onlar kendi ülkenizin hava sahasını terk etmeden vurabiliyorsa sizin nükleer caydırıcılığınız ne yazık ki sona erer.

İşte ABD bunu yapmak istiyor. Kurmaya çalıştığı sistemin adı savunma ama amacı saldırı. Yani karşı tarafın gardını düşürüp ağzını burnunu kırmak istiyor. Rusya Avrupa için tehdit değil. Bu değerlendirmeyi Avrupalıların kendisi söylüyor. Hal böyle iken siz niye Rusya’nın caydırıcı gücünü yok etmeye çalışıyorsunuz.

Rus Savunma Bakanı Anatoly Serdyukov ‘’ ABD ile anlaşma yapılmadığını, sorunun çözülmediğini ‘’ söylüyor ve ‘’ bizde bu sistemin unsurlarını imha etmek için sistemler ve silahlar konuşlandıracağız şimdi bunun hazırlıklarını yapıyoruz ‘’ diyor.

ABD, Avrupa Füze Savunma Sistemi’nin Rusya’ya karşı olmadığını İran’a karşı olduğunu söylüyor. Başbakan Erdoğan bu sitemin unsuru olan radarın İran’a karşı olmadığını söylüyor ama Rusya’ya karşıdır diyebilme yürekliliğini gösteremiyor.

ABD bu sistemle aynı zamanda Rusya’yı soğuk savaş döneminde Sovyetler Birliği’ne yaptığı gibi masraflı bir silahlanma yarışının içine sokarak ekonomik kaynaklarını yararsız işler için tüketmesini sağlamaya ve iflasa sürüklemeye çalışıyor. Rusya hala büyük ülke, bölgesinde ve yakın çevresinde ABD’nin hegemonik yaklaşımlarına direniyor. İşte bu direncinin kırılmasına ve Rusya’nın küçültülmesine ihtiyaç vardır.

Şimdi yazımızın başlığına gelelim. Rusya bize saldırır mı? Değil Rusya İran bile en yetkili ağızlardan ‘’ ABD’nin Kürecik Radarı İsrail’i korumaktadır ve bizim için vurulması gereken hedeftir. ‘’ demiştir.

Siz hala ‘’ nereden çıktı bu saldırı? ‘’ diyorsanız aklınıza bir gecelik ihtiyacım var, rahat bir uyku için.

Saygılar sunarım.

Türker Ertürk

Loading

Sosyal Medyada Paylaşın...