Çin ve Rusya Federasyonu geçtiğimiz Pazar günü başlayan ve 6 gün sürecek olan bir deniz tatbikatına başladılar. Tatbikat öncesinde Çin ve Rusya Deniz Kuvvetleri’nin yüzer ve dalar unsurları Çin’in Şhandong eyaletinin önemli ticari ve turistik liman kenti olan Çingdao’da toplandılar. Karşılıklı ziyaretler, hazırlık ve liman eğitimleri sonunda harp gemileri tatbikat planına uygun olarak 22 Nisan’da limandan ayrılarak ileri harekete geçtiler.

Tatbikat Sarı Deniz ve Doğu Çin Denizi’nde yapılmaktadır. Tatbikat sırasında suüstü, hava savunma, denizaltı savunma, elektronik harp ve arama kurtarma eğitimleri icra edilecektir. Çin tatbikata çeşitli sınıflarda 16 suüstü gemisi ve 2 denizaltıyla, Rusya ise 1 güdümlü mermili kruvazör (Varyag), 3 güdümlü mermili muhrip ( Udaloy sınıfı ) ve 3 lojistik destek gemisi ile katılmaktadır. Tatbikata darbe uçakları ve gemilere konuşlu helikopterlerde iştirak sağlayacaklardır.

Her iki ülke arasında 2005’den bugüne kadar 4 askeri tatbikat yapılmasına rağmen bu ilk ortak deniz tatbikatıdır. Sanırım bunun bir anlamı olsa gerek.

Çin adalara sahip çıkıyor

Tatbikat aynı zamanda egemenliği Çin ve Japonya arasında tartışmalı olan, 5 ada ve 3 kayacıktan oluşan ve Çin tarafından Diayou Adaları, Japonya tarafından ise Senkaku Adaları olarak adlandırılan bölgeye de odaklanacaktır. Bu adalar Çin’in ana kıtasının hemen doğusunda ve Tayvan’ın kuzey doğusunda olup üzerinde insan yaşamamasına rağmen çevresi balıkçılık ve enerji kaynakları ( petrol ve doğal gaz ) bakımından çok zengindir.

Diayou veya Senkaku olarak adlandırılan bu adaların yönetimi 1971’de ABD tarafından Japonya’ya verilmiştir. Bu adalar II. Dünya Savaşının bitimi olan 1945’den 1971’e kadar ABD idaresinde kalmıştır. Çin bu adaların Japon egemenliğini tanımıyor ve burasının keşfedildiği 14’üncü yüzyıldan 1894 Çin-Japon savaşına kadar kendi yönetimlerinde kaldığını iddia ediyor.

Bizim adalarımız işgal altında

Bakınız Çin karasal olarak çok büyük bir ülke olmasına rağmen toplam yüzölçümü 7 Km² den daha az olan 5 ada ve 3 kayacığın peşine düşmüş, bu konuda her şeyi göze alacağını göstermek için bu bölgeyi tatbikatın senaryosu içine sokmuştur. Çünkü bu ada ve kayacıklar üzerinde sağlayacağı egemenliğin ülkesine neler katacağını bilmektedir. Ya biz ne yapıyoruz?

Egemenliği Türkiye ve Yunanistan arasında tartışmalı olan 152 ada ve adacık için sesimizi çıkarmıyoruz. Bu ada ve adacıkların Türkiye’ye aidiyeti Çin-Japon uyuşmazlığı ile kıyaslanmayacak kadar ülkemiz lehine olduğu halde. Hatta bunlar arasında bulunan Bulamaç (Yunanca Farmakonisi) ve Eşşek (Yunanca Gaidoros) adalarının Yunanistan tarafından işgal altında olmasına rağmen.

Değerli okurlar denizde kayacık deyip geçmeyin sakın. Öyle kayacıklar var ki, çevresindeki karasuyunda ve kıta sahanlığındaki balıkçılık, maden ve enerjiden sağlanacak ülkemiz için katma değer geniş yüzölçümü bulunan Konya ilimizin sağlayacağından kat ve kat daha fazla olabiliyor. Umarım Konyalı yurttaşlarımız bizi yanlış anlamazlar.

AKP ülkemizin çıkarlarını savunmamaktadır. AKP emperyalizmin ve Haçlıların çıkarları için evlatlarımızı kardeş ve Müslüman Suriye’ye karşı bir bahane ile savaşa göndermenin peşindedir. Fakat işgal altında bulunan adalarımız için sesini çıkarmamaktadır.

Soğuk savaş başladı

Tekrar esas konumuz olan Çin-Rus ortak deniz tatbikatına dönüp bu tatbikatla verilmek istenen mesajı anlamaya çalışalım. Bu köşeyi takip eden okurlarımız bilirler, her tatbikatın vermek istediği bir mesaj ve varmak istediği bir hedefi vardır. Aksi ise emek, yakıt, para sarfı, riske edilen insan yaşamı ve boşa giden zamandır.

Çin son 30 yılda insanlık tarihinin en hızlı ve en büyük ekonomik büyümesini ve gelişmesini kaydetmiştir. Bu süre içinde Çin’in emekçileri her 10 yılda bir gelirlerini ikiye katlamışlardır. Son 10 yılda Çin endüstri üretimini 6 misli artırmıştır. Halbuki son 10 yıl içinde ABD ekonomisinde durgunluk hatta geriye gidiş vardır. 30 yıl önce ABD ekonomisi Çin ekonomisinin 15 katı büyüklüğünde iken, çok yakında Çin ekonomisi ABD ekonomisini geçecektir.

Çin halihazırda bölgesel bir güçtür. Son 30 yıldır gösterdiği performansa bakarak onun küresel bir güç olma yolunda hızla ilerlediğine dair şüphe yoktur. ABD bu durumu kabul edilemez olarak görmüş ve bu nedenle Çin’e karşı soğuk savaşı başlatmıştır. Bu soğuk savaşın hedefi, araçları ve nasıl yapılacağını/yapıldığını bir başka yazımızda irdeleyeceğiz.

Antiemperyalist blok

Çin ABD’nin restini görmüştür. Çin’in Rusya ile yakın ve stratejik işbirliğini, Ortadoğu’da İran, Suriye ve etrafındaki birlikteliğe verdiği desteği, Pasifik’teki kuşatmayı yarmak için askeri ve özellikle donanma gücünü süratle artırma çalışmalarını, ekonomi politikalarını, halen Sarı Deniz ve Doğu Çin Deniz’inde Rusya ile beraber icra ettiği deniz tatbikatını bu kapsamda değerlendirmek gereklidir.

ABD’nin tek kutuplu dünya düzeni içinde kural tanımaz, haşin ve acımasız politikaları antiemperyalist bir bloğun oluşmasına yardım etmektedir. ABD istemese de çok kutuplu bir dünyaya, yani dengeye doğru ilerlenmektedir. Bir miktar daha acı çekmeye ve zamana ihtiyaç vardır.

Saygılar sunarım.

Türker Ertürk

Loading

Sosyal Medyada Paylaşın...