Türkiye’de İngiltere diye bilinen ve adlandırılan ülkenin gerçek adı Birleşik Krallık’tır (BK). BK, İngiltere, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda ülkelerinden oluşur. İngiltere BK’nın en büyük, en kalabalık, en güçlü ülkesi olup aynı zamanda bu birlikteliğin kurucusudur.

Bugünkü konumuz BK’ya bağlı dört ülkeden biri olan İskoçya. Britanya adasının kuzeyinde yer alan İskoçya, 5,5 milyon nüfusa, 77.900 km² yüz ölçüme sahip yemyeşil ve doğa harikası bir ülke.

İskoçya’nın her köşesini gezdiğimi söyleyebilirim. Çok güzel bir ülke, imkanınız olursa gitmenizi tavsiye ederim. Benzetmek gerekirse bizim Doğu Karadeniz bölgesini andırır. Onun daha düzü, ütülenerek biraz düzleştirilmişi, insan eliyle doğanın içine edilmemişi ve betonlaştırılarak çevrenin çirkinleştirilmemişi denebilir.

İngilizler ile İskoçlar arasındaki itiş kakışın en az bin yıllık tarihi var. İngilizler İskoçya’ya kolay kolay baş eğdirememişler. Türkiye’de sinemalarda yıllarca gösterilen Mel Gibson’ın yönettiği ve boş rolünü oynadığı Cesur Yürek (Braveheart) filmi 1200’lü yıllardaki bu mücadeleyi ve İskoçların isyanını anlatıyordu.

Büyük baskı var!

İngilizler ile İskoçların BK şemsiyesi altında gönüllü birlikteliği 1707’de önce İskoçya daha sonra İngiltere Parlamentolarının aldığı kararla gerçekleşti ve bugüne kadar inişli çıkışlı olarak devam etti.

İzlediyseniz anımsayacaksınız.zlediyseniz,inde İskoç kahraman k devam etti.

ilkteliği yıllık tarihi var.vrenin çirkinleştirilmemişi denebilir. Cesur Yürek filminde İskoç kahraman William Wallace Londra’da yargılanıp İngilizler tarafından işkence ile öldürülmeden önce var gücüyle “özgürlük” diye haykırmıştı.

Evet, İskoçlar bugünlerde yine özgürlük diye haykırmak istiyor. Bu yıl İskoçların 1314’de Bannockburn savaşında İngilizleri yenmesi ve ardından bağımsızlıklarını ilan etmelerinin 700.Yıldönümü. 18 Eylül’de yani yarın İskoçya, BK’dan bağımsızlığını kazanabilmek için referanduma gidiyor.

Kamuoyu yoklamaları referandum sonucu için tahminleri başa baş gösteriyor. İskoçlar ise bu sefer bağımsızlık için “evet” oyunun çıkacağından eminler. Diğer yandan sonuç olumsuz da olsa İskoçya’nın bağımsızlık ateşi sönecek gibi değil. Sadece nihai sonuç biraz ötelenir.

İskoçya’nın bağımsızlığını engellemek için çok büyük baskı var. BK Başbakanı David Cameron halka hayır oyu vermesi için çağrıda bulundu. Referanduma 3 gün kala Kraliçe Elizabeth “İskoçya’da halk oy vermeden önce çok iyi düşünmeli” dedi.

Kuzeyin Bahreyn’i olabilir!

İskoçya Kuzey Denizi’nden çıkarılan petrol kaynakları bakımından çok zengin. İskoçya’nın ayrılması BK’ya ekonomik olarak darbe vurur. Zengin petrol kaynakları ve az nüfusu nedeniyle İskoçya bağımsızlıktan sonra daha zenginleşip kuzeyin “Bahreyn’i” olabilir.

İskoçya’nın bağımsızlığını engellemek için baskı sadece içerden değil dışardan da geliyor. Kendilerinin de aynı tip sorunları nedeniyle başta Fransa ve İspanya olmak üzere Avrupa Birliği (AB) bağımsızlığa karşı. İskoçya’nın bağımsızlığını engellemek için ABD’den, IMF’den, küresel finans sisteminden, içinde Kanada’nın ve Avustralya’nın olduğu İngiliz Milletler Topluluğu’ndan da baskı büyük.

Bu tür mücadeleler sadece kahramanlıklarla, hamasetle ve sloganlarla olmuyor. Akıl dünya dengelerinin ve güç rekabetinin kullanılmasını gerektiriyor. İşte bu nedenle İskoçya dünyanın ikinci büyük ekonomisi Çin’i arkasına almış durumda! Çin-İskoçya ilişkileri bu nedenle geliştirilmiş. 2006’da 5 yıllık planlar bile yapılmış.

2007-2012 döneminde Çin-İskoçya ticaret hacmi iki misli arttırılmış. Yiyecek, içecek (Viski), balıkçılık, finans ve enerji alanında karşılıklı olarak faaliyet gösteren çok sayıda şirket var. Üniversiteler arası ilişkiler de geliştirilmiş. Çinli petrol şirketleri İskoçya’da çok aktif ve büyük yatırımları var. Çin İskoçya’yı AB için üs olarak kullanmayı planlıyor. Sonuç olarak İskoçya Çin’in Batı’ya karşı hamlesi ama İskoçya’nın da bağımsızlık ve sonrası için Çin’e ihtiyacı var.

Saygılar sunarım.

Loading

Sosyal Medyada Paylaşın...